2 døgn i Honolulu

Mange mennesker drømmer om at opleve Hawaii. Bare én gang i livet. For mange står det som en uopnåelig drøm. Honolulu og Pearl Harbor, vandfald, vulkaner, hvaler og skildpadder. Noget som man bare drømmer om, men som man aldrig gør i virkeligheden. Sådan har vi også haft det. Hawaii har stået på ønskesedlen altid, men også altid været udenfor det realistiske og mulige.

I januar og februar 2024 rejste vi med gode venner med et cruiseskib fra Miami til Los Angeles. I planlægningsfasen udviklede det sig efterhånden. Når vi alligevel skulle til Miami, kunne vi ligeså godt tage nogle dage på Florida Keys. Det kan du læse mere om her

Når vi alligevel var i Los Angeles, kunne vi ligeså godt tage 10 dage op ad Highway 1, og se Monterey og San Francisco. Hvem af os der fik den fantastiske og vanvittige idé at flyve til Hawaii, er uvist, men da vi opdagede prisen på returbilletter fra Los Angeles, var vi ikke i tvivl. 8 dage på Hawaii måtte vi også have med i pakken.

Planlægningsmøde Honolulu og Pearl Harbor

Således blev 16 dage på et cruiseskib fra Miami, gennem Panamakanalen (læs mere her), til  Los Angeles, pludselig til 5 uger med ferie i Florida, Hawaii og Californien. 

Hvilke øer skal man vælge på Hawaii ?

Øerne på Hawaii strækker sig over 2450 km. Der er i alt 132 øer, men kun de 7 er beboede. Øerne er opstået af vulkansk aktivitet fra vest mod øst. Øen Hawaii, eller Big Island, længst mod sydøst, er således både den største og den nyeste. Det er også her, der stadig er størst vulkansk aktivitet. Sammen med Maui og Oahu, er Big Island nok også den mest kendte.

Kort over Hawaii. Honolulu og Pearl Harbor

Vi læste, ligesom vi plejer, en hel masse litteratur om øerne. Vi søgte på nettet og gik på biblioteket. Herefter havde vi alle nogle ønsker til, hvad vi gerne ville opleve i de 8 dage, vi var på øerne.

Vi ville rigtig gerne opleve Honolulu og Pearl Harbor og Waikiki-beach på Oahu. Yderligere ville vi gerne opleve hvaler, vandfald, skildpadder og en aktiv vulkan. Alt dette var muligt på Big Island. Vi valgte derfor i alt 8 dage på Hawaii. 2 dage på Oahu og 6 dage på Big Island (Læs om vores dage på Big Island her).
Vi valgte altså Maui fra, selvom den af mange anses for den smukkeste af alle øerne. Det gjorde vi primært af 2 grunde. Vulkanerne er ikke længere aktive, og det er der, de fleste turister tager hen. Mens vi planlagde vores rejse, udbrød den skrækkelige brand på Maui, som raserede store dele af øen, og dette var bare, på en sørgelig baggrund, med til at bekræfte vores valg.

Afgang fra Los Angeles.

Efter vores cruise fra Miami til Los Angeles, valgte vi at opmagasinere en del af vores bagage. Hawaii har sommerlige temperaturer, og vi behøvede ikke de store jakker, lange bukser og tykke sweatre. Vi behøvede heller ikke de fine kjoler og jakkesæt, vi havde medbragt på cruiset. Derfor deponerede vi hver en stor kuffert i LA, og medbragte kun håndbagage til Hawaii. Det gjorde, at vores flybilletter fra LA til Honolulu, fra Honolulu til Hilo på Big Island, og fra Kailua-Kona, Big Island og retur til LA, kunne erhverves for under kr. 2500,- pr. person. 

Billede fra flyveren på vej mod Honolulu og Pearl Harbor. Billedet er fra kystlinien i LA

Og nu sad vi altså i flyet med afgang fra LA mod Honolulu på Oahu, Hawaii. Godt 6 timers flyvetur ventede forude, inden vi skulle lande på den anden side af jordkloden i forhold til Danmark. Vi havde aldrig tidligere været så langt væk. 11 timers tidsforskel er der mellem Honolulu og Danmark. Flyveturen gik fint. Vi landede i mørke ret sent, og tog en taxa til vores lejlighed. Vi havde booket 2 nætter i en lejlighed på Imperial Hawaii Resort, som ligger få hundrede meter fra Waikiki Beach.  Vi havde nu lidt under 2 døgn til at udforske Honolulu, inden vi skulle flyve videre til Big Island. 

Storbyen Honolulu

Vi stod derfor tidligt op næste morgen, og gik ned til bussen, der kørte os de godt 10 km ud til Pearl Harbor, der ligger vest for Honolulu. På vores gåtur ned til bussen og på køreturen gennem byen, gik det for alvor op for os, hvor stor Honolulu er. Det er en storby med over en halv million faste indbyggere. Byen har flere skyskrabere, og en havnefront ned til Waikiki Beach, der minder lidt om Miami Beach. Hele halvøen bag Waikiki Beach er fyldt med højhuse med først og fremmest hoteller og lejlighedskomplekser for de unge, smukke og rige. Masser af butikker, restauranter, diskoteker og – selvfølgelig – den verdensberømte strand Waikiki. Det var selvfølgelig her, vi boede. En storby på godt og ondt. 

Pearl Harbor

Man kan, efter vores mening, ikke besøge Hawaii, uden at besøge Honolulu og Pearl Harbor, den amerikanske flådebase på Hawaii. Vi synes også, at man er nødt til at sætte sig lidt ind i historien, for at få mest muligt ud af besøget.

Flådebasen var blevet flyttet fra San Diego til Hawaii i 1940, da amerikanerne gerne ville have mere kontrol i hele Stillehavsområdet. Japan var i konflikt med Kina, og mente, at flytningen var en direkte indblanding i deres område. 

Japans angreb på Pearl Harbor skete d. 7. dec. 1941, og kom som en total overraskelse for USA, De havde i årene inden bl.a. opfundet radaren, og havde ikke regnet med, at Japan kunne nå Hawaii med fly, uden at blive opdaget. Japan angreb med fly, men de blev sendt op fra 6 hangarskibe, som havde nærmet sig Oahu fra nordvest ,uden at de var blevet opdaget. Angrebet var voldsomt. Det ødelagde næsten hele flådebasen. 4 ud af 8 amerikanske krigsskibe sank, og de 4 andre kraftig beskadiget. Yderligere 3 krydsere, 3 destroyere og en minestryger blev sænket og mere end 180 amerikanske fly blev ødelagt. 2401 amerikanske soldater mistede livet den dag.

Tegning af japansk flyver, der angriber flådestationen i Pearl Harbor.

Dagen efter trådte USA ind i 2. verdenskrig på de allieredes side, mens Japan erklærede krig mod både USA og Storbritannien. 

Hele historien om Pearl Harbor er beskrevet utallige steder. Bl.a. i filmen “Pearl Harbor”, som vi så sammen, inden vi rejste fra Danmark.  

Vores Besøg

Vi besøgte USS Arizona Memorial. Arizona er det eneste af de sunkne skibe, der stadig ligger der, hvor det blev ramt, og der siver stadig olierester ud fra skroget. Der ligger tydeligt olie i overfladen. Man kalder der “tårene fra Arizona”, men det bliver mindre og mindre, og man regner med, at det stopper indenfor ganske få år. 

Stedet fungerer i dag som mindesmærke og gravsted for de 1107 amerikanske soldater, der mistede livet om bord, da skibet blev bombet, samt yderligere nogle soldater, der overlevede, men som valgte at de, når de døde, ville stedes til hvile sammen med deres dræbte kammerater. Den sidste overlevende fra USS Arizona, Lou Conter, er i øvrigt netop død. Han døde d. 6/4 2024. 102 år gammel. Lou Conter har skrevet flere bøger om angrebet. 

Det er ret bevægende at gå rundt her. Man bliver lidt tung om hjertet. Der er en alvorlig stemning, og man bliver mindet om, at man skal opføre sig værdigt. Det er en kirkegård, man befinder sig på. 

USA er jo kendt for at hædre og ære deres faldne helte, og det kommer tydeligt til udtryk her.

Museet på Pearl Harbor omfatter også bl.a. Pacific Fleet Submarine Museum, en ubåd fra 2. verdenskrig, samt Battleship Missouri Memorial, som blev bygget under 2. verdenskrig, og som var i tjeneste indtil 1992. Herudover er der masser af billeder, militært udstyr, uniformer og historiske informationer.

Danser på fjendens grav

Vi havde nogle gode, spændende og lærerige timer på Pearl Harbor. Vi så dog også noget ubehageligt. Her var forholdsvis mange besøgende af asiatisk afstamning, og vi så en ung mand, formodentlig japaner, som trådte direkte op på en af stenene, der var sat for at markere de dræbte i ubådene. Her lavede han V-tegn med et stort grin, mens familien ivrigt fotograferede ham. Vi synes det var upassende, ulækkert og uopdragent. At danse på fjendens gravsten. Ad.

Powered by GetYourGuide

En tur på stranden

Vi tog bussen tilbage til Honolulu. Vi stod af et stykke fra hotellet, og gik igennem et indkøbscenter, forbi lystbådehavnen og ned til stranden. Vi blev enige om, at vi var nødt til at tage en svømmetur ved Waikiki Beach, og gik derfor hjem og skiftede til badetøj. Bevæbnet med håndklæder gik vi til stranden, hvor der var tætpakket med mennesker. Stranden er mange steder forholdsvis smal, så der holder sammenligningen med Miami Beach ikke. Men vandet var dejligt. Temperaturen var som på en god dansk sommerdag i både vandet og i luften. Stranden var ikke så badevenlig som strandene i Danmark. Der var ret kraftige bølger, det blev hurtigt dybt, og der var en del strøm. Vi blev her en times tid, inden vi begav os tilbage mod Imperial Hawaii Resort. 

På hotellet tog vi elevatoren helt op til tagterrassen, hvor vi havde en imponerende udsigt over byen og stranden. 

Ældrefordel på Dennys

Vi spiste aftensmad ved fastfoodkæden “Dennys”. Her oplevede Søren for første gang, at han tilhører “ældregruppen”. Her var nemlig rabatter til folk i +55 segmentet. Og det hører Søren, som den eneste i gruppen, jo til. Det skabte lidt kærligt drilleri, men også den fordel, at Søren fik Alaska-laks med fritter til under 80,- kr. Resten af selskabet måtte “nøjes” med burger eller andet junk, og det kostede betydeligt mere.. Første dag på Oahu var vel overstået, og vi gik trætte i seng, fuldstændig mættede med indtryk fra Honolulu og Pearl Harbor.

Videre til Big Island

Dagen efter skulle vi med fly videre til Big Island. Vi skulle først flyve sidst på eftermiddagen, og havde derfor tid til endnu en tur på stranden. Vi tjekkede ud til middag, og tog en bus mod lufthavnen.

Læs mere om flyveturen og vores oplevelser på Big Island her