Rejsebeskrivelse Italien, Rom. Besøg i Peterskirken.
I denne fortælling tager vi jer med på en af Roms største oplevelser – et besøg i og omkring Peterskirken. Et absolut must-see, hvis man er i Den Evige Stad. Her er så meget at tage ind, at I roligt kan sætte en hel dag af.
En tidlig morgen i Vatikanets skygge
Når man skal besøge Peterskirken, betaler det sig at stå tidligt op. Jo tidligere man er på Peterspladsen, jo kortere er køen og jo roligere stemning. Vi har derfor valgt at bo tæt på – på et lille hotel ved navn Cola di Rienzo Suites, få minutters gang fra kirken.

Overnatning og morgenmad
Vi har booket hjemmefra via Booking.com, og hotellet viste sig at være et rigtig godt valg. Det har sin egen lille morgenmadsrestaurant, hvor man – modsat mange B&B-steder i Rom – faktisk får en rigtig morgenmad og ikke bare en billet til en hurtig kaffe og croissant på gadehjørnet. Simpelt, men godt – og vigtigst af alt: en solid start på en dag, der byder på mange skridt og mange indtryk.
Men det vigtigste er uden tvivl hotellets placering. Perfekt i forhold til de seværdigheder, vi har sat os for.
En majestætisk tilgang
Vejret er mildt og klart, og vi vælger en lille omvej for at nærme os Peterskirken ad Via della Conciliazione. En anbefaling fra Søren, som ved, at det netop herfra, man får det mest storslåede førstehåndsindtryk. Den brede gade åbner sig som en allé af forventning, og jo nærmere man kommer pladsen, desto mere vokser kirken op foran én – et monumentalt syn i sten og kupler, der løfter blikket og ånden.


Peterspladsen – Piazza San Pietro
Piazzaen foran kirken er som et amfiteater af søjler og storhed. Den blev tegnet af Bernini og flankeres af hele 284 doriske søjler, fordelt i fire rækker, som næsten omfavner de besøgende. I midten står en ægyptisk obelisk, hentet hertil i år 37 af kejser Caligula. Stiller man sig rigtigt, går søjlerne pludselig i ét – et optisk vidunder og en lille påmindelse om Roms præcisionskunst.

Allerede her mærker man historiens vingesus og kirkens enorme betydning – som et religiøst kraftcenter og arkitektonisk mesterværk.
Tidlig adgang og køsystemer
Der er strenge sikkerhedsprocedurer, og køerne kan midt på dagen slynge sig hele vejen rundt om pladsen. Men vi er heldige. Klokken er lidt over otte, og vi er hurtigt igennem.
Næste mål: kuplen – La Cupola.
Op i Michelangelos mesterværk
Michelangelo tegnede kuplen, som dog først blev færdig efter hans død. Med en diameter på 43 meter og en højde på 136,5 meter er det en imponerende konstruktion. For perspektiv: Københavns rådhustårn kunne stå derinde – og der ville stadig være otte meter til loftet!
Vi vælger trappen – en udfordring, ja, men også en oplevelse i sig selv. De gamle stentrin bærer spor af utallige pilgrimme før os. Da vi når op til bunden af kuplen, står vi i det område, hvor lyden, ligesom i St. Paul’s i London, hviskes langs væggen og høres klart på den modsatte side.

Udsigt fra toppen – og lidt benovelse
For at nå toppen skal man ud på taget og videre ind i hulmuren – en snæver passage, hvor trapperne snor sig opad. Her er lavt til loftet og gangene smalle. Men belønningen er enorm: På toppen venter en 360 graders udsigt over hele Rom. Kirker, kupler, spir og tårne folder sig ud i alle retninger, badet i gyldent morgenlys. Heroppe får man for alvor følelsen af byens storhed og Peterskirkens tyngde.
Ind i kirkens kolossale indre
Efter nedstigningen bevæger vi os ind i kirkerummet. Det tog hele 120 år at opføre Peterskirken, og den står i dag som verdens største kirke. Hovedskibet er 186 meter langt, og selve bygningen måler 211 meter i længden – næsten to fodboldbaner i forlængelse af hinanden.


Det er så stort, at man helt mister fornemmelsen for dimensioner. Op ad midtergangen markerer fliser, hvor langt andre kendte kirker ville nå – f.eks. Notre Dame i Paris, som kun fylder halvdelen af Peterskirkens længde. Selv La Sagrada Familia i Barcelona ville få plads – med 40 meter til overs!
Alteret og Berninis mesterværker
Vi nærmer os det berømte højalter under Berninis baldakin – fire snoede bronzesøjler, som rejser sig 37 meter op i luften. Søjlerne er støbt af bronze fra Pantheons gamle døre – en tankevækkende cirkelbevægelse i byens bygningshistorie. Bernini har i det hele taget sat sit præg herinde, bl.a. med Tabernaklet, St. Peters himmeltrone og pavemonumenterne for Urban VIII og Alexander VII.
Har man ikke forinden læst op på kirkens mange kunstskatte, er de klassiske rejsebøger eller en guidet tur (f.eks. via GetYourGuide) en rigtig god idé.
En afslutning under åben himmel
Kirken begynder nu at blive godt fyldt, og også udenfor er Peterspladsen ved at summe af mennesker. Vi glæder os over, at vi kom tidligt. Turen slutter med en rolig gåtur ned mod Engelsborg – og en velfortjent frokost i solen på en stille sidegadecafé. Her falder tempoet, og vi får tid til at fordøje de mange indtryk. For et besøg i Peterskirken sætter sig i kroppen og i sindet – længe efter, man har forladt pladsen.